video + gratis e-book voor hulpverleners: wat werkt wel, wat niet

29-01-2016 16:09

Voor hulpverleners

Hoewel 40% ( ! ) van de mensen in NL regelmatig last heeft van onvoldoende vervulde behoefte aan contact met anderen, kunnen de huisartsen hen niet helpen. Jeannette legt uit wat dit feitelijk is, en hoe je het kunt aanpakken. In diverse plaatsen geeft ze de zeer effectieve cursus CREATIEF LEVEN, die ook als zelfhulp cursus gratis te downloaden is.
Dé remedie voor wie zich eenzaam voelt, komt van Jeannette Rijks, expert en bekend van de tv-serie NOOIT MEER ALLEEN. Heb je een onvoldoende vervulde behoefte aan contact met anderen (face to face)? Heb je het gevoel dat je er niet bij hoort?
Jeannette Rijks, specialiste in het oplossen daarvan (inmiddels bekend van de tv) vertelt in dit filmpje over haar eigen achtergrond en hoe ze ertoe gekomen is zich hierin te specialiseren.
Jeannetes zelfhulpcursus CREATIEF LEVEN kun je gratis downloaden om te ontdekken hoe jouw behoeften beter kunnen worden vervuld. Je situatie doorbreken en nieuwe mogelijkheden vinden... je kúnt het!
Gratis online
Je krijgt geen lessen toegestuurd. Steeds als het jou schikt kun je inloggen op de website waar je de lessen vindt. De stof lees je in je eigen tempo en de opdrachten doe je als het jou uitkomt.
SIMpel & BAsaal wil graag bijdragen aan de verspreiding van dit kundige en praktische gedachtegoed in 43 min. Ook het gratis e-book voor hulpverleners brengen we graag onder de aandacht.
 

VIDEO voor hulpverleners

WAT WERKT WEL, WAT NIET: uitgebreide samenvatting door SIMpel & BAsaal

We hebben allemaal behoefte aan omgaan met anderen, liefst op dagelijkse basis. Het gaat niet om elkaar zien of elkaars nabijheid voelen, maar om wederzijdse verbinding die bij allebei goed doet. Als er onvoldoende verbinding is, komt het alarm signaal van 'eenzaamheid'.
Bij fysieke pijn licht tijdens onderzoek een bepaald deel van de hersenen op. Dit zelfde gebied licht ook op bij een onvoldoende vervulde behoefte aan contact met anderen. We hebben allemaal meerdere contacten nodig omdat onze behoeften op dit gebied normaal niet door 1 persoon vervuld kunnen worden. Onderzoeken wat je behoeften zijn en dan kijken waar je dit kunt vinden. Waar ben je wezenlijk naar op zoek en wat heb je te bieden?
Er zijn situaties in het leven waarin eenzaamheid normaal zijn omdat oude verbindingen verbroken zijn (verhuizing, scheiding, overlijden, etc) en er nog geen nieuwe verbindingen zijn. Op een gegeven moment ga je zelf weer stappen zetten om verbindingen aan te gaan. Laat je dit na, dan blijft het alarmsignaal actief in je lichaam met heel onprettige gevolgen, omdat je lichaam dit als aanhoudende stress ervaart, die uiteindelijk niet meer opvalt omdat het gewoon is geworden (hangende schouders, fronzen, verbeten mond, etc). Door steeds in deze situatie te zijn, wordt je afweersysteem ondermijnd. Bijv. herstellen van ziekte gaat dan minder snel. De voortdurend verhoogde cortisol waarde is heel erg ongezond.
Bovendien ontstaan er veranderingen in je hersenen als je meer dan een aantal maanden eenzaam voelt.
1. Je kunt niet meer goed inschatten hoe mensen op je reageren en je gaat je ongewoon gedragen. Je wordt sociaal onhandig, gaat je onzeker voelen.
2. Je kunt niet meer zo goed beslissen over je gedrag, niet meer goed bepalen wat je wilt in de toekomst, je IQ verandert niet maar je kunt het minder goed gebruiken. Je gedraagt je onhandiger.
Het advies om leuk met anderen om te gaan, groepen mensen te ontmoeten om nieuwe contacten op te doen, zal dus niet veel zoden aan de dijk zetten.
3. Je persoonlijkheid verandert. Je voelt je minder veilig, hebt minder vertrouwen in anderen, je wordt minder positief, je raakt teruggetrokken in jezelf.
Wat nodig is om eruit te komen, is eerst de mensen inzicht geven.
4. Je hormoonhuishouding wordt door de hersenen aangestuurd. Als je iemand (of je huisdier) een aai over de bol geeft, wordt er oxytocine aangemaakt. Maar bij mensen die langere tijd onvoldoende vervulde behoefte aan contact met anderen hebben, wordt die oxytocine niet meer aangemaakt. Als je niet meer zo blij kunt zijn en er wordt geen oxytocine aangemaakt, dan wordt je nog minder blij. Wat normaal als prettig wordt ervaren, bijv. arm om je heen of aardig gezelschap, komt bij deze mensen nauwelijks aan of wordt zelfs als onprettig ervaren.
Wie hiermee te maken heeft, kan dus niet geholpen worden door een gezellige maaltijd.
Als verandering nodig is, dient dit plaats te vinden op het juiste niveau...

Het MODEL VAN de antropoloog Gregory BATESON geeft de verschillende niveaus weer: DRIEHOEK met de punt naar boven.


De basis van de driehoek, is het breedste, is het niveau van de OMGEVING (verhuizen, meenemen voor een uitje, op bezoek gaan, etc). Dit is eenvoudig aan te bieden en toe te passen, maar heeft de minste impact.
De laag op omgeving, is het niveau van GEDRAG. Als je iemand dwingt om iets te veranderen aan zijn gedrag, dan beklijft dat niet: zodra de dwang weg is, is het verdwenen. De top is het niveau van de IDENTITEIT.
Voorbeeld: loopschoenen kopen (niveau omgeving) is het makkelijkst, maar om te zorgen dat je ermee gaat lopen, is het nodig om het gedrag aan te pakken. Je gaat er makkelijker mee lopen als je jezelf ziet (identiteit) als iemand die sportief is en een loper is. Als iemand zichzelf als 'nou eenmaal eenzaam', dan is dat bij zijn identiteit gaan horen. Dan is het nodig om op het niveau van de identiteit de dingen aan te pakken, want op de andere niveaus kun je dat niet aanpakken. Als je deze kennis niet hebt, kun je geen hulp bieden bij onvoldoende vervulde behoefte aan contact met anderen.
Als je activiteiten organiseert om mensen met onvoldoende vervulde behoefte aan contact met anderen te helpen, dan komen ze niet. En waarom niet? Omdat ze mss uit ervaring al weten dat dit niet werkt. Leuk onder de mensen gaan is voor hen niet belonend (beloningshormoon oxytocine werkt niet meer), als ze bij de voortdurende stress van eenzaamheid ook nog onveilig voelen in sociale situaties. Dat gaat niet werken. De cursus CREATIEF LEVEN helpt mensen zichzelf te herontdekken en stap voor stap houvast te geven.
Al die leuke dingen die er zijn, werken prima preventief, maar niet als oplossing. Samen eten is het allerbeste.
Mensen geven pas toe dat ze zich eenzaam voelen als ze er echt last van hebben. Niet voor de grap. Dus, ook als je niet begrijpt hoe dat kan, kun je ze maar beter serieus nemen!
Als ze toch bijv. veel bezoek krijgen, dan worden blijkbaar de behoeften die ze hebben niet door al dat bezoek vervuld.
Verwijs deze mensen naar eenzaamheid.info of naar de huisarts of naar andere hulp. Ze zeuren niet, ze hebben echt een probleem. Eenzaamheid haalt 10 jaar van je leven af. Het is de grootste killer, groter dan roken, drinken, obesitas en dementie. Bovendien bevordert eenzaamheid roken, drinken, obesitas en dementie.
Vraag: kan ik niet mbv jouw cursus CREATIEF LEVEN deze mensen 1 op 1 helpen? Jeannette begrijpt de vraag maar dat kun je niet, behalve als je toevallig een natuurtalent bent, en dan wil Jeannette graag met je samenwerken, dus meld je dan bij haar. Als hulpverlener kun je bij deze mensen niet varen op de jouw aangeleerde technieken. In normaal contact zijn er ongeschreven regels waar men zich aan houdt, en ook coachingstechnieken zijn in het begeleiden van 1 op 1 een ongelooflijke valkuil. Beter is in een groep, of alleen (zelfhulp), dan word je niet getriggerd in allerlei om van allerlei op te rakelen hoe het zo gekomen is, etc. en nog eens te vertellen dat het helemaal niet goed met je gaat. Dat zet namelijk iedere keer je probleem sterker vast! Bij 1 op 1 is dat risico groter. Doe het dus ook niet met iemand samen, en zeker niet met iemand die er niet voor is opgeleid.
Een psycholoog adviseerde zijn eenzame cliënten om te gaan wandelen. Dat kun je vergelijken met iemand met een gebroken been te adviseren om een muziekinstrument te leren bespelen en hem vervolgens met dat gebroken been te laten liggen. Eenzaamheid moet opgelost worden. Samen eten, bewegen en muziek maken is zeker leuk, maar niet als je je eenzaam voelt, dan moet je eerst dat probleem aanpakken.
Mensen die lang eenzaam zijn, kun je niet makkelijk meer bereiken. Als jij dingen aanbiedt die niet werkzaam zijn, zullen ze zich steeds meer terugtrekken. Ze hebben al van alles geprobeerd en gaan zichzelf als loser zien omdat het allemaal niet hielp. Heel veel hulpverleners denken hulp te kunnen bieden, maar hierdoor werkt het averechts. Als hulpverleners het goed aanpakken, bijv geïnspireerd door het tv-serie NOOIT MEER, of de methode CREATIEF LEVEN, dan zie je mensen van week tot week opknappen. En zodra mensen horen dat het werkt, komen ze mss wel. Eenzaamheid begint al in de wieg. Laten we het op zo'n jong mogelijke leeftijd aanpakken en laten we met zijn allen de kennis hierover verspreiden, zodat meer mensen beter geholpen kunnen worden (of zichzelf kunnen helpen).
Wil je je hierin verdiepen, kijk dan op de site van https://www.faktor5.nl

Succes, Jeannette, met je fantastische werk!
https://simpel-basaal.webnode.nl